Pepernoten

De pepernoten liggen alweer een tijdje in de winkel. Langzaam aan gaan we weer richting de feestdagen (ze zijn er altijd eerder dan je denkt!) en verschijnen in de winkels de versieringen die daar bij horen.

Mijn kinderen zijn inmiddels groot (al worden ze heus nog wel zenuwachtig als ze bij Sinterklaas moeten komen) en hebben er niet veel last meer van. Maar vroeger werden ze hoe langer hoe drukker.... Die pepernoten en versieringen hielpen daar goed aan mee.

In verpleeg- en verzorgingshuizen zie ik ook vaak versieringen hangen, ver voor Sinterklaas daadwerkelijk langs komt. Het kan onrust geven. Wat: je geeft het signaal af dat het feest is, maar dat is het nog niet.

Stel je voor: Je bent 8 jaar en bijna jarig. Omdat het zo gezellig staat hebben je huisgenoten alvast de slingers opgehangen. Jij hebt geen idee van de datum, dus elke dag als je beneden komt denk je: Yes vandaag ben ik jarig!
Je huisgenoten zeggen dan: nee, die versieringen zijn er voor de gezelligheid, je bent pas over een week jarig.

Zo voelt het voor mensen met dementie ook. Daarbij: Thuis was het (zeker vroeger niet) versierd. We kunnen het ons niet voorstellen (ik ken mensen met wel 5 kerstbomen in huis) maar vroeger zetten ze de kerstboom niet.

Denk goed na over wanneer je wel of niet gaat versieren. En doe het niet te ver van te voren. Het kan een hoop onrust voorkomen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0